Tagi lekötés - egy elfeledett lehetőség az adókedvezményre egészség- és önsegélyező pénztári tagok számára
Tudatos és megtakarítani képes pénztártagok évről-évre kihasználják az önkéntes pénztári befizetések után járó adókedvezményt, ami 100.000 vagy idősebb ügyfeleknél akár 130.000 forint is lehet. Azonban ehhez évente legalább 500.000 forint befizetésre van szükség, ami sok esetben nem egyszerű.
Ezen tud segíteni egy nem túl elterjedt lehetőség, amit az egészség- és önsegélyező pénztári tagok tudnak használni, amennyiben a szolgáltatásokkal nem merítik folyamatosan egyenlegüket.
Ugyanis a pénztári számla terhére 2 évre szóló tagi lekötést lehet alkalmazni, melynek összege után 10% adókedvezmény érvényesíthető az egyéni befizeések utáni 20% kedvezmény mellett. A maximum összeg így is 100 ezer, illetve 130 ezer forint lehet, ugyanakkor megosztva kevesebb összeg befizetésével is ki elérhető ez a felső határ.
Ehhez persze az is szükséges, hogy a lekötött összeghez két évig nem fér hozzá a pénztártag, de amennyiben valaki még nem érvényesítette a kedvezményt, akkor semmilyen szankció nem terheli a lekötés felbontását. Így az előre nem látható események utáni szolgáltatás kérése sem lehetetlen