Az ehomentesség egy újabb érv a pénztári megtakarítások mellett.
2013. augusztus 1-jétől 6%-os mértékű egészségügyi hozzájárulási kötelezettség terhel bizonyos megtakarítási formákat. Ezek között szerepelnek különösen a bankbetétek illetve a befektetési alapok befektetési jegyei is. A 16%-os kamatadó mellett tehát további 6%-kal nő a megtakarítás eredményének azon része, amely nem a megtakarítót illeti meg. Mentes az eho alól a TBSZ tartós befektetési számla, a NYESZ (nyugdíjelőtakarékossági számla) és az önkéntes pénztári (nyugdíj-, egészség-, önsegélyező) megtakarítások hozadéka, tehát a hosszabb távú megtakarításokat előnybe hozza a változás.
6% önmagában nem nagy hányad, mindenesetre a 16%+6% együttesen már az egyötödét teszi ki a befektetés hozadékának, ami mégiscsak elgondolkodtató lehet a befektetési alternatívák rangsorolásakor.
A pénzforgalom különadókkal terhelése végső soron ugyancsak a hosszabb távú megtakarításokat részesíti előnyben, hiszen minél rövidebb a megtakarítás futamideje, annál inkább nagyobb a pénzforgalmi díjból származó relatív veszteség, mindez gátat szab az ún. hozamvadászatnak, amikor rövidebb időszakokra is érdemes volt a pénzeket mozgatni a hozamkülönbözetből származó haszon maximalizálása érdekében.
Ezen változás hatásaként azt gondolhatnánk, hogy fokozatosan az önkéntes pénztári befizetések irányába mozdul el a lakosság megtakarítási hajlandósága. Kíváncsian várjuk, hogy mindez valóban így lesz-e!